Kairos-equitherapie

Voor kinderen die extra input kunnen gebruiken en ‘iets’ hebben met paarden

Equitherapie is een heel bijzondere vorm van therapie, waarbij het paard of de pony wordt ingezet als co-therapeut. Iedereen kent het zwemmen met dolfijnen! Wij werken met paarden en pony’s die OOK heel graag kinderen willen helpen. Door paard te zijn, door de warmte, kracht en de liefde die ze uitstralen.

Er wordt niet alleen op de paarden en pony’s gereden. We verzorgen het paard samen met het kind, we doen grondwerk  of (eenvoudige) voltige. Voor de veiligheid is er de hulp van vrijwilligers of stagiaires.

De beleving staat centraal. Die haal je uit het DOEN : Dus zonder woorden. Want veel therapievormen zijn verbaal. Dit houdt in dat een kind steeds moet praten: hij moet verwoorden wat hij beleeft en vertellen wat er anders kan. Heel belangrijk, maar aan verwoorden gaat altijd de beleving, het doen,  vooraf.

   Kairos Hippo
Het paard creëert een sfeer van ontspanning en rust. Gewoon, door p-aardig te zijn! Het kind wordt gedragen door het paard, dit geeft een gevoel van geborgenheid. En vanaf het paard bekijk je de wereld vanuit een ander perspectief. Voor het ene kind is equitherapie een goede manier om zich te ontspannen, voor andere kinderen een weldadige manier om in balans te komen, of geactiveerd te worden. Voor elk doel zijn er oefeningen.
Een paard is zeer gevoelig voor lichaamstaal. Het paard spiegelt het gedrag van het kind. Het besef van eigen lichaamstaal leert je over de lichaamstaal van anderen. Zo kan de omgang met andere kinderen makkelijker worden. En kan het kind het eigen aandeel gaan zien in een proces.

Kairos Hippo   Kairos Hippo
Paarden worden graag verzorgd. Ze moeten gevoerd en geborsteld worden en hun stal moet worden uitgemest. Het kind leert hierdoor te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen. Dit is voor kinderen, waarvoor vaak gezorgd moet worden, een uitdaging die direct positief werkt op hun zelfvertrouwen. Ook draagt het direct bij aan het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Hoe maak je het touw vast, hoe houdt je de borstel vast, waar begin je met je klusje ( trainen van executieve functies !)

In de equitherapie wordt gewerkt op basis van de hulpvraag. Er worden concrete doelen gesteld waaraan wordt gewerkt.
Voor de veiligheid en het gemak geven wij kledingadviezen en dragen de kinderen een cap. (wij hebben veschillende maten om te lenen) Wij hebben de beschikking over een opstapperron, een buitenbak en een roundpen. En om een fijne buitenrit te maken hebben we de heerlijke natuur rondom de Menmoerhoeve.